Fietsen in de regen: materiaal, tips en een beetje moed!

fietsen in de regen

In de regen rijden is niet zo anders dan rijden met droog weer. Echter, er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden om ervoor te zorgen dat je rit zo veilig mogelijk verloopt.

Hier zijn een paar tips en trucs voor het fietsen in de regen:

 • Wees op je hoede voor gladde plekken op de wegen.
  Spoorbaan, putdeksels, of enige vorm van metaal worden nog gladder in de regen. Ook gevallen bladeren en geschilderde lijnen op de weg zijn glad, net zoals je overal benzine ziet op het beton van de regen en van olie en gas afkomstig van auto’s.
 • Rijd niet door plassen op wegen waar je niet bekend bent.
  Hoewel het rijden door plassen in de eerste instantie een geweldig idee lijkt, is het minder leuk als je als gevolg over je stuur wordt gelanceerd. De reflectie op het water kan gemakkelijk kuilen en putten vermommen, dus over een plas springen met je fiets kun je maar beter doen op een straat waarvan je de contouren goed kent.
 • Wees goed zichtbaar.
  Lichten, verlichting en nog meer verlichting. Draag reflecterende kleding indien je die hebt. Als je de neiging hebt om gedempte kleuren te dragen tijdens het fietsen, zorg dan altijd dat je een klein, opbouwbaar reflecterend vestje of jas bij je hebt. Die kun je gemakkelijk over je jas of andere kledingstukken aantrekken, als het donker wordt of tijdens regenachtig dagen.
 • Wees extra voorzichtig met blinde vlekken van automobilisten.
  Zelfs met alle reflecterende LED verlichting, is het nog steeds het beste om ervan uit te gaan dat automobilisten je niet kunnen zien. Regen verduistert de visie, dus ga voorbereid de weg op. Maak oogcontact met bestuurders waar mogelijk en blijf uit de blinde hoek.
 • Pas je remmen aan.
  Disc en trommelremmen werken goed bij nat weer, maar velgremmen niet. Geef jezelf twee keer zo lang om tot stilstand te komen als je normaal zou doen.
 • Rijd langzamer.
  Zie hierboven.
 • Ken uw grenzen.
  Oké, ook al rijd je hoofdzakelijk voor de ontspanning, ik ga toch een stapje verder en een tikkeltje overdrijven. Met een zicht van minder dan 5 meter is het beter om je fiets helemaal thuis te laten. Evenzo, als het tijdens de herfst zo hard waait dat het lijkt alsof de bomen ontworteld worden, is het veilig om te veronderstellen dat je niet gemakkelijk rechtop je fiets zal blijven zitten. Zo nu en dan de bus nemen of een auto maakt je geen mindere fietser. En als het echt dondert en knettert, moet je waarschijnlijk gewoon thuis blijven. Je baas zal het begrijpen.

Er zijn een heleboel goede producten op de markt om de regenachtige woon-werkverkeer fietsritjes zo comfortabel mogelijk te maken. Want fietsen in de regen is geweldig, het geeft ons de kans om ons te verbinden met onze omgeving en stelt ons in staat om te blijven doen wat we het liefste doen, ondanks het weer. En laten we wel wezen, we hebben het hier gewoon over een beetje water toch?