Achielle, 75 jaar meer dan ‘Handmade in Belgium’

Achielle

De Belgische fietsfabrikant Achielle bestaat dit jaar 75 en viert dat onder meer met de jubileumfiets Oscar Ltd 1946. De blikvanger hiervan is het verkoperde frame, waardoor dit langzaamaan gaat patineren en alle 46 fietsen een unieke look krijgen.

Toen in 2007 de fietsproductie startte werd besloten het merk als eerbetoon naar de oprichter te vernoemen.
Met de Oscar Ltd1946 gaat Achielle terug naar het oprichtingsjaar en het moment dat Achiel Oosterlinck besloot het vak, dat hij voor de oorlog bij een lokale fietshandelaar geleerd had, zelfstandig te gaan uitvoeren. In een klein schuurtje, achter zijn huis, start hij met fietsherstellingen en dat groeit dit uit tot een heuse fietswinkel om dan later te evolueren tot een fietsframe-producent. “Het was in 1946 dat ons grootvader Achiel een fietswinkeltje startte in Zwevezele. Wij zijn nu 75 jaar verder en samen met ons vader Jan en enkele trouwe werknemers maken we nu fietsen met zijn naam en gezicht op,” zeggen Tom en Peter Oosterlinck, die het familiebedrijf onverminderd voortzetten. “Voor onze Achielle fietsen halen we de inspiratie in het begin van vorige eeuw. Die modellen combineren we met de huidige technologische vooruitgang. Wat Achielle zo uniek maakt is dat alle stalen frames nog in eigen fabriek gemaakt worden. Van buis tot volledige fiets in één atelier.”Door concurrentie in frameproductie fietsmerk Achielle gedoopt.

Achielle kiest ervoor eigen frames, stuk voor stuk, zelf te bouwen.
Al vanaf de start in 1946 maakt Achiel veel van zijn fietsen zelf, ook de frames maakt hij volledig zelf. Hij blijkt hier goed in te zijn en als hij ook voor collega fietsenmakers frames begint te maken besluit hij zijn fietswinkel te sluiten. In 1963 richt hij de firma Dija op, een firma gespecialiseerd in de bouw van fietsframes. Later komt zijn zoon Jan hem helpen. In 1976 verhuizen ze naar de huidige locatie in Egem. Daar wordt in 1986 ook de lakkerij Oostcolor gestart. Deze twee firma’s worden later één firma, Dija-­Oostcolor. Door de steeds zwaarder wordende concurrentie op het vlak van frameproductie wordt in 2007 van koers veranderd. “In plaats van frames te bouwen voor andere merken besloten we een eigen merk te starten. Dus niet enkel meer frames bouwen maar deze ook assembleren tot volledige fietsen. Als eerbetoon aan ons grootvader hebben we deze Achielle gedoopt,” aldus Oosterlinck.

‘Wij redeneren anders en gaan liever tegen de stroom in’

Volgens de gebroeders Oosterlinck beweren heel wat West­Europese fietsmerken hier gemaakt te zijn. Het ligt volgens hen vaak net iets genuanceerder. “Als je ‘Made in’ vertaalt door ‘geassembleerd in’, dan kan het plaatje misschien wel kloppen. Veel producenten kopen namelijk alle onderdelen in, veelal uit Oost­Europa en Azië, en bouwen zo hun fiets op. Zelfs het overgrote deel van de fietsframeproductie is ondertussen verhuisd naar Azië. En is dit nu niet jammer?” vragen de Oosterlincks zich af.  “Zo gaan schatten kennis, jarenlange ervaring en werkgelegenheid verloren. Wij redeneren anders en gaan liever tegen de stroom in. We kiezen niet voor de eenvoudigste oplossing en blijven onze eigen frames, stuk voor stuk, zelf bouwen. Op deze manier kunnen we in het hart van iedere Achielle, zijn frame, een beetje van onze eigen ziel stoppen.”
Voor de verdere opbouw van de Achielle modellen zoeken ze, waar mogelijk, zoveel mogelijk naar de Europese onderdelen zoals Brooks, Lepper, Van Schothorst, Rigida, Hebie, Steco, AXA basta, Humpert, Thun, Spanninga en Mach1. “Een Achielle is dus niet enkel ‘Made in Europe’, maar ‘Made, built and assembled in Europe’. Deze inspanning wordt beloond met het ‘Handmade In Belgium’ label, in 2011 werden we ‘Creatief Ondernemer van het jaar’, in 2012 ‘Ambachtsman van het jaar’ en in 2014 wonnen we de ‘Trends Business Tour’,” aldus Oosterlinck.

Ruimte voor meer dealers in Nederland

Jubileumfiets Oscar Ltd1946 is in een zeer beperkte oplage van 46 modellen leverbaar.
Iedere Achielle wordt op bestelling gemaakt. De consument kiest zijn model en begint van daaruit te ontwerpen. Ze kiezen zelf wat er wel of niet op zit. Kleur(en), aantal en type versnellingen, remmen, kleur van de banden, het zadel tot zelfs de kleur van de ketting kunnen ze zelf bepalen en via een configurator op de website zijn alle mogelijkheden alvast bekijken. In Nederland wordt Achielle al sinds jaar en dag vertegenwoordigd door The Plus Company van Alexander Hulleman. Hij is op zoek naar dealers die interesse hebben Achielle vertegenwoordigen in hun winkel en is van mening dat dit jubileumjaar een mooi moment kan zijn. “Achielle is toch wel iets bijzonders en echt vakmanschap,” aldus Hulleman.
Het jubileum van 75 jaar Achielle wordt aangegrepen om een speciale jubileumfiets op de markt te brengen, de Oscar Ltd1946, waarbij gebruik gemaakt wordt van hoogwaardige onderdelen rond het handgemaakte frame. “Zo voorziet Brooks deze fiets van een uniek Cambium zadel en bijpassende handvatten, afgewerkt met koper. De unieke riem van Gates is voor deze fiets in naturel kleur,” licht Hulleman toe. “Verder kan je op deze fiets geïntegreerd verlichting in zadelpen en stuur vinden. Elke van deze 46 fietsen is voorzien van een hand-geklopt nummer.”

www.achielle.be

0 replies on “Achielle, 75 jaar meer dan ‘Handmade in Belgium’”